martedì 22 aprile 2014

Biscotti intergrali and Happy Easter Monday!


The long week end is almost over, sigh! I should not complain, I got both Good Friday and Eastern Monday off ;) It was a relaxing and interesting long week end, with a lot of cooking (more recipes are coming!).
Those biscuits were baked during a cold Saturday morning, after I realized I had nothing for breakfast! I still remember my step mother ironically commenting "I do not like your pantry!", meaning that an empty pantry is a sad pantry :) Despite their simplicity, those biscuits are really good. The recipe comes from my grand father, an expert baker and pastry chef, and is really similar to that of "pasta frolla" (a kind of shortbread pastry, but lighter). If you prefer, you can use white flour, instead of the whole one.

Whole flour biscuits

-whole flour 413 g
-eggs 2
-sugar 144 g
-butter 156 g
-milk 30 mL
-ammonium bicarbonate 2.5 g
-vanilla extract 1 tea sp

Pour the flour on a clean surface or in a large bowl and make a hole in the middle (it should look as a volcano). Add the sugar, the two eggs, the milk, the ammonium bicarbonate and the vanilla extract into the hole. Cut the butter in small pieces and add to the rest. Mix the ingredients and knead till you obtain an even pastry. The kneading must be quick and the pastry should not warm up. Wrap the pastry with a film and put in the fridge for about 30 min. Take the pastry from the fridge and roll it out with a rolling pin. The thickness of the biscuits is up on you and your taste, in my case it was 1-1.5 cm. Cut the biscuits in squares and place them on a baking sheet covered with baking paper. Bake at 200 C till the surface will turn brown.

Anche il fine settimana di Pasqua volge al termine! Certo, non posso lamertarmi, ho avuto sia Venerdi' Santo che Pasquetta di ferie. Il fine settimana e' stato rilassante ma interessante, con molti cucinamenti. Questo vuol dire che ci saranno un po' di ricettine in arrivo :)
Questi biscotti furono preparati un sabato mattina in cui mi resi conto di non aver niente per colazione. Come ironicamente commento' Manu, la moglie di mio padre: "non mi piace la tua dispensa!", volendo dire che una dispensa vuota e' una dispensa triste :) La ricetta e' di mio nonno, esperto fornaio e pasticcere, ed e' molto simile ad una pasta frolla.

Biscotti integrali

-farina integrale 413 g
-uova 2
-zucchero 144 g
-burro 156 g
-latte 30 mL
-bicarbonato d'ammonio 2.5 g
-extratto di vaniglia 1 cucchiaino

Versate la farina su una superfice pulita o in una ciotola capiente e formare una fontana.  Aggiungete al centro, lo zucchero, le uova, il latte, il bicarbonato e l'estratto di vaniglia.  Tagliate il burro a pezzi piccoli e aggiungeteli agli altri ingredienti. Mescolate e lavorate l'impasto molto velocemente, fino ad ottenere una bella pasta liscia. Avvolgete l'impasto con della pellicola e mettetelo a riposare in frigo per 30 min. Riprendete l'impasto e spianatelo. Lo spessore dipende un po' dai vostri gusti, nel mio caso 1-1.5 cm. Tagliate i biscotti a quadretti e disponeteli su una teglia da forno ricoperta di carta da forno. Infornate i biscotti e cuoceteli a 200 C, fino a che la superfice non sia dorata.

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