lunedì 16 giugno 2014

Panna cotta nel bicchiere


Panna cotta belongs to that category of delicious desserts that require low effort in the preparation. It is a creamy and fresh preparation that will suite really well your summery dinners. As an Italian, I am not really practical with the gelatin in powder and it took me a while to find the right amount to obtain a perfect gel. Just to give you an idea, the first time I tried the recipe, my panna cotta was so thick that it could have been cut with a knife!!! Then, I read somewhere in the web that gelatin in powder has a much higher jelling power than that in foil...ooopss :)
Here my recipe and my suggestion to deal with the gelatin.

Panna cotta (4-5 portions)

-Fresh cream 500 mL
-Sugar 100 g
-Vanilla extract 1 tsp
-Gelatin in powder 3 g

Rehydrate the gelatin: pour it in an espresso cup and add water until the gelatin will be covered by 1 cm of liquid. Stir a bit and wait 15-20 min. After that time the gelatin should be well-hydrated. Pour the cream into a pot and warm it under low flame. The cream must just be kept warm/hot without reaching the boiling point. Add the sugar and the vanilla to the cream, and stir them until the sugar will be dissolved. Finally, add the gelatin and stir the mixture until all the gelatin is well dissolved. In all these steps, the cream must be kept warm. Pour the creamy mixture into 4-5 glasses or cups and place them in the fridge for at least 4 hours.


La panna cotta appartiene a quella categoria di desserts che richiedono poco sforzo, ma danno un alto grado di soddisfazione. La sua consistenza fresca e cremosa si adatta benissimo alle tiepide cene estive. In Italia si usa molto la colla di pesce. Purtroppo, qui ad Ottawa non e' reperibile e mi sono dovuta adattare alla gelatina in polvere. Il mio primo tentativo con la gelatina in polvere non ha dato i risultati che speravo...la mia panna cotta era cosi' solida da poterla tagliare col coltello. Poi, ho letto nel web che la gelatina in polvere ha un potere gelificante piu' alto di quella in fogli...oopss :)
Qui la mia ricetta per la panna cotta e i miei consigli per usare la gelatina in polvere.

Panna cotta (4-5 porzioni)

-Panna fresca 500 mL
-Zucchero 100 g
-Estratto di vaniglia 1 tsp
-Gelatina in polvere 3 g

Reidratate la gelatina: versatela in una tazzina da caffe' ed aggiungete acqua finche' la gelatina sia coperta da 1 cm di liquido. Mescolate un po' ed aspettate 15-20 min. Dopo questo periodo la gelatina dovrebbe essere ben idratata. Versate la panna in un pentolino e scaldatela a fiamma bassa. La panna deve essere solo scaldata senza mai raggiungere il bollore. Aggiungete lo zucchero e l'estratto di vaniglia alla panna e mescolate bene per far sciogliere lo zucchero. In fine, aggiungete la gelatina e mescolate bene finche' la gelatina non si sia completamente sciolta. In queste fasi, la panna deve essere mantenuta calda. Versate la panna in 4-5 bicchieri o coppette e tenetele in frigo per almeno 4 ore.

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