domenica 23 aprile 2017

La colomba


English version below
Lo so, Pasqua e' passata (e difatti questa colomba e' stata preparata proprio in zona Cesarini...), ma rimane sempre una bella ricetta da provare, perche' no?, anche in altri momenti dell'anno. Rispetto al panettone poi, richiede "solo" 2 giorni di preparazione, senza asciugatura a testa in giu' :)
Per la ricetta, ho consultato Adriano, fonte inesauribile di ricette di lievitati tradizionali e dettagliate spiegazioni. La ricetta di questa colomba non e' proprio ortodossa, in quanto prevede l'uso del lievito di birra anziche' del madre. Io ho poi dovuto omettere l'aggiunta di arance candite, per l'impossibilita' di reperirle (a dire il vero, le avevo viste su Amazon, ma mi son rinvenuta all'ultimo, vabbuo'... :P).
Volete provarci? Allora, passate da Adriano, non saprei spiegarvela meglio di lui!

Colomba is a traditional Italian Easter cake, not too different from panettone in terms of ingredients and preparation. Actually, compared to panettone, colomba requires "just" two days of preparation, without the necessity of leaving the cake drying upside down. Although Easter has just passed, colomba remains a gorgeous cake worth to be prepared any time of the year.
For the recipe, I consulted Adriano's blog, which is always a great source of traditional baking preparation and detailed explanations. Because of the selection of dried yeast over the natural one, this recipe can't be considered as traditional. I have also omitted the candied oranges that are actually required in the recipe (they can actually be purchased on Amazon, but I realize that too late... :P).
You wanna try it? Check on Adriano's blog, I couldn't provide a better explanation!


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